Бизнес планы и сметы

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ ВИТЯГ від 18.02.11 № 1734/к/17-0714 № 4705/7/17-0717
Просмотров всего: 3505
Просмотров сегодня: 4
Опубликовано: 2011-04-27

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ ВИТЯГ від 18.02.11 № 1734/к/17-0714 № 4705/7/17-0717

Державна податкова адміністрація України, керуючись ст.52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула Ваш лист від *** № ***, і повідомляє.

 Державні податкові

 адміністрації в АР Крим,

 областях, мм. Києві і  Севастополі

 

Про розгляд листа

Шановна Наталіє Анатоліївно!

 

Державна податкова адміністрація України, керуючись ст.52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула Ваш лист від *** № ***, і повідомляє.

Щодо питання взяття на податковий облік самозайнятих осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема приватну нотаріальну, подання ними звітності та сплати податку з доходів від провадження їх діяльності, згідно із вимогами Податкового кодексу України, то ДПА України керуючись Законом України від 04.12.1990 р. № 509 „Про державну податкову службу в Україні” видала для керівництва в роботі методичні рекомендації із вказаного питання листом від 26.01.11 р. № 1984/7/17-0717, які доведено для керівництва в роботі органів державної податкової служби та

оприлюднено у встановленому порядку.

Щодо сплати податку при нотаріальному посвідченні договорів купівлі-продажу майна, то відповідно до п.172.4 ст.172 Кодексу під час проведення операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору. Сума податку визначається та самостійно сплачується через банківські установи особою, що продає або обмінює з іншою фізичною особою нерухомість, до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу, міни (п. 172.5 Кодексу). Відповідно до пп. 168.4.8 Кодексу фізична особа у випадках, визначених ІУ розділом Кодексу, несе відповідальність за своєчасне та повне перерахування сум податку до відповідного місцевого бюджету.

Водночас, фізична особа зобов’язана відобразити доход від відчуження нерухомого майна у річній податковій декларації та самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити зазначену в ній (за наявністю) суму податкового зобов’язання. При цьому згідно із пп.168.4.5 п.168.4 ст.168 Кодексу фізична особа сплачує (перераховує) визначене нею податкове зобов’язання до бюджету за її податковою адресою.

Згідно із пп. 14.1.156 Кодексу податкове зобов’язання - це сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір

на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством.

Оскільки для сплати податку на доходи фізичних осіб при продажу нерухомого майна у ст.172 Кодексу не встановлено конкретного строку, а визначено, що податок має бути сплачений до нотаріального посвідчення угоди купівлі-продажу, то в такому разі самостійно визначена фізичною особою сума податку, не є її податковим зобов’язанням, і тому на таку суму податку не розповсюджуються вимоги пп.168.4.5 п.168.4 ст.168 Кодексу.

Враховуючи наведене, фізична особа, що укладає угоду купівлі-продажу (міни) нерухомості з іншою фізичною особою, може сплачувати податок до бюджету за місцем нотаріального посвідчення такої угоди (за місцем розташування робочого місця приватного нотаріуса або державної нотаріальної контори) до нотаріального посвідчення такої угоди через банківські установи.

 

З повагою

 

Заступник Голови Комісії з проведення

реорганізації ДПА України,

в.о. першого заступника Голови                                                                                 С.І. Лекарь

Наиболее популярные материалы по теме Налоги и сборы
Комментарии
Всего: 0
Нет комментариев