Бизнес планы и сметы

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ ЛИСТ від 28.02.2011р. № 2063/т/17-0714
Просмотров всего: 3395
Просмотров сегодня: 3
Опубликовано: 2011-04-27

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ ЛИСТ від 28.02.2011р. № 2063/т/17-0714

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком (пп.14.1.129 п.14.1 ст.14) та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

Про розгляд листа

 

Шановна ***!

 

Державна податкова служба України, керуючись ст.52 Податкового кодексу України, розглянула Ваш лист від *****, щодо оподаткування операцій з продажу об’єктів нерухомого майна, і повідомляє.

Згідно із пп.163.1.1 п.163.1 ст.163 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого, у відповідності до пп.164.2.4 п.164.2 ст.164 Кодексу, включається, зокрема, частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст.172 цього Кодексу.

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна регламентується ст.172 Кодексу, п.172.1 якої встановлено, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти,

а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст.121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Дохід від відчуження господарсько-побутових споруд, що розташовані на одній ділянці з житловим або садовим (дачним) будинком (пп.14.1.129 п.14.1 ст.14) та продаються разом з ним, для цілей оподаткування окремо не визначається.

Відповідно до п.172.2 вказаної статті Кодексу дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у п.172.1 цієї статті, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в п.172.1 цієї статті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п.167.2 ст.167 цього Кодексу (5%).

Виходячи з наведених норм Кодексу, для цілей оподаткування, об’єкти нерухомості у вигляді житлового будинку з господарсько-побутовими спорудами, який перебуває у власності платника понад три роки та земельної ділянки (з урахуванням норм ст.121 Земельного кодексу України), на якій розташовані така нерухомість та яка перебуває у власності у такого платника менш ніж три роки, розглядаються окремо з відповідним їх оподаткуванням чи не оподаткуванням. Тобто, у наведеному Вами прикладі, дохід, отриманий від продажу житлового будинку з господарсько-побутовими спорудами, не оподатковується. Дохід, отриманий від

відчуження земельної ділянки на якій розташований такий будинок, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п.167.2 ст.167 Кодексу.

Згідно із п.172.3 ст.172 Кодексу дохід від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об’єкта, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до закону.

Під час проведення операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомості між фізичними особами нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна (порядок визначення якої, у відповідності до п.172.11 цієї статті Кодексу, визначається Кабінетом Міністрів України) та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до органу державної податкової служби за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку в порядку, встановленому розділом IV Кодексу для податкового розрахунку (п.172.4 ст.172).

Кодексом встановлено, що фізична особа, що укладає договір купівлі-продажу нерухомості з іншою фізичною особою, самостійно визначає та сплачує суму податку до бюджету за місцем нотаріального посвідчення такої угоди (за місцем розташування робочого місця приватного нотаріуса або державної нотаріальної контори) до нотаріального посвідчення такої угоди через банківські установи. Також, така фізична особа зобов’язана подати до 1 травня року, що настає за звітним, річну податкову декларацію до органу державної служби, в якому перебуває на обліку як платник податків (за місцем своєї податкової адреси), в якій відобразити доход від такого відчуження.

 

 

З повагою

Заступник Голови Комісії з проведення

реорганізації ДПА України,

Заступник Голови ДПС України                                                                                      С.І. Лекарь

Наиболее популярные материалы по теме Налоги и сборы
Комментарии
Всего: 0
Нет комментариев