Бизнес планы и сметы

Лист ДПС України від 05.10.12 №3185/0/61-12/22-1315/1044
Просмотров всего: 3501
Просмотров сегодня: 2
Опубликовано: 2013-07-04

Лист ДПС України від 05.10.12 №3185/0/61-12/22-1315/1044

Про розгляд листа

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 05.10.12   №3185/0/61-12/22-1315/1044


Про розгляд листа


Державна податкова служба України розглянула лист ДП  <……> щодо повернення коштів за ненадані послуги з перевезення пасажирів і повідомляє.

Відповідно до статті 2 Закону України від 06.07.95 №265/95-ВР „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” (далі – Закон №265) розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів

(послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу).

Розрахунковий документ — це документ установленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), який підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, надрукований у випадках, передбачених цим Законом, і зареєстрований у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій.

Згідно пункту 1 статті 3 Закону №265 суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

Відповідно до підпункту 4.1 пункту 4 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом ДПА України від 01.12.2000 № 614, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.02.01 за №105/5296 (далі наказ Положення), фіскальний касовий чек видачі коштів, це розрахунковий документ, надрукований реєстратором розрахункових операцій при проведенні розрахунків у разі видачі коштів покупцеві при поверненні товару(послуги), рекомпенсації послуги та в інших випадках.

style="text-align: justify;"> Отже, фіскальний касовий чек видачі коштів, є розрахунковим документом установленої форми та змісту відповідно до Закону №265.

Реєстрація видачі коштів у разі повернення товару (послуги), відповідно до пунктів 4.7 та 4.8 Порядку реєстрації, опломбування та застосування РРО за товари (послуги), затвердженого наказом ДПА України від 01.12.2000 №614 (далі – Порядок), здійснюється шляхом реєстрації від’ємної суми тільки в разі забезпечення алгоритмом роботи РРО окремого накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків. Якщо РРО не забезпечує такого накопичення, то дозволяється реєструвати видачу коштів за допомогою операції „службова видача”. Забороняється реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції „сторно”.

Якщо сума коштів, виданих при поверненні товару (послуги) перевищує 100 гривень, то матеріально відповідальна особа господарської одиниці або особа, яка безпосередньо здійснює розрахунки, повинна скласти акт про видачу коштів. В акті необхідно зазначити: дані документа, що встановлює особу покупця, який повертає товар; відомості про товар (послугу); суму виданих коштів; номер, дату і час видачі розрахункового документа, який підтверджує купівлю товару (послуги).

Акти про видачу коштів передаються до бухгалтерії суб’єкта господарювання і зберігаються протягом 3 років. У разі відсутності у суб’єкта бухгалтерії зазначені акти підклеюються на останній сторінці відповідної книги обліку розрахункових операцій.

Отже, повернення коштів через реєстратор розрахункових операцій за ненадані послуги з перевезення вправі здійснити лише ті суб’єкти господарювання які реалізували квитки із застосуванням РРО.

 

Перший заступник Голови ДПС

України – начальник податкової міліції                                         А.В. Головач

По материалам: minrd.gov.ua
Наиболее популярные материалы по теме Налоги и сборы
Комментарии
Всего: 0
Нет комментариев